Sfânta Scriptură


 

Despre


Speranţa noastră este că webaplicaţia aceasta se explică singură ;). Merită totuşi să subliniem câteva particularităţi, în special cele mai greu de văzut (ex: combinaţiile de taste sau "şmecheriile" cu adresele). Dar să o luăm cu începutul: butoanele din partea stângă.

Primul buton este pentru "acasă" (home), adică prima pagină. Al doilea vă conduce la pagina Despre (adică aici).
Aceste butoane sunt active doar pentru Noul Testament versiunea catolică. Primul afişează în modul text (proproziţiile curg una după alta, ca în ediţia tipărită). Al doilea afişează în modul listă. Mai simplu: apăsaţi (acolo) m.
modul text
modul listă
Aceste butoane sunt active doar pentru Noul Testament versiunea catolică. Primul afişează/ascunde notele de subsol. Al doilea afişează/ascunde numerele versetelor. Ambele acţiuni merg doar pe modul text, nu şi pe modul listă. Mai simplu: apăsaţi (acolo) a şi/sau 1.
Aceste butoane sunt active când aveţi deschisă o carte biblică. Primul afişează/ascunde o fereastră cu lista tuturor cărţilor. Al doilea comută între versiunea catolică şi cea ortodoxă şi invers (unde se poate). Mai simplu: apăsaţi (acolo) Ctrl+SăgeatăSus şi/sau s.
Când aveţi deschisă o carte biblică, lista capitolelor apar într-o grilă precum în captura alăturată. Cu un click ajungeţi la ce capitol doriţi.
Noul Testament, versiunea catolică, este cu note. Dacă ţineţi mouse-ul deasupra unei note, ea se va vedea "deasupra". Dar notele sunt clickabile (şi în sus, coborându-vă la nota propriu-zisă, şi în sus, întorcându-vă la locul în text al notei).
Pentru o folosire foarte-foarte rapidă, această webaplicaţie oferă o serie de scurtături din taste. În tabelul următor le găsiţi explicate.
Ctrl+SăgeatăDreapta trecerea la capitolul următor
valabilă la afişarea unui capitol/fragment dintr-o carte biblică
Ctrl+SăgeatăStânga trecerea la capitolul anterior
valabilă la afişarea unui capitol/fragment dintr-o carte biblică
Ctrl+SăgeatăSus afişarea listei cărţilor biblice
valabilă la afişarea unui capitol/fragment dintr-o carte biblică
f schimbă dimensiunea fontului (caracterului)
valabilă la afişarea unui capitol/fragment dintr-o carte biblică
s schimbă de pe versiunea catolică pe cea ortodoxă şi invers
valabilă la afişarea unui capitol/fragment dintr-o carte biblică
a se reţine că nu există text catolic pt. Vechiul Testament
t activarea căsuţei pentru trimiterea biblică
m schimbare între modul listă şi modul text
valabilă doar pentru Noul Testament romano-catolic
1 ascunderea/afişarea numerelor de versete
valabilă doar pentru Noul Testament romano-catolic
a ascunderea/afişarea notelor de subsol
valabilă doar pentru Noul Testament romano-catolic

Adresa sitului o ştiţi deja: Biblia.Cateheza.ro. Ce nu ştiţi este că vă puteţi "juca" cu adresele în diverse moduri, foarte utile mai ales când doriţi să faceţi referinţe electronice sau să trimiteţi prin email unui prieten linkul la un pasaj exact.

Am conceput sistemul de adrese astfel încât să fie foarte flexibil. Să facem cunoştinţă cu fiecare parte. Am evidenţiat părţile posibile. Cu verde este evidenţiată chiar adresa sitului.

Adresele pot fi scrise şi pentru trimiteri mai complexe. Să zicem vă vă trebuie pasajul Marcu 4,2-6,10.13-15. Adresa va fi în acest caz biblia.cateheza.ro/cat/Marcu 4,2-6,10.13-15/. Evident, trimiterea trebuie să fie scrisă corect, dar despre trimiteri în fila următoare.

Observaţi în coloana din stânga o căsuţă în care puteţi scrie trimiteri. Ele pot fi indicate şi direct din adresă. Să dăm câteva exemple valide:

  1. biblia.cateheza.ro/cat/Mt 3,4/
  2. biblia.cateheza.ro/cat/ioan 5,1-3.8/
  3. biblia.cateheza.ro/ort/Mc 2,1-10;3,2-9/
  4. biblia.cateheza.ro/ort/Fac 10,5-10.20-29/

O trimitere scrisă greşit (sau... nu după stasul de mai sus), va da eroare. Pentru a reduce din erori se fac automat anumite corecturi (ex: Lc. 11:20-30 va merge, deşi are punct după numele cărţii şi două puncte după capitol).

Dacă folosiţi frecvent texte biblice în baza unor trimiteri, vă vor prinde foarte bine următoarele două bookmarklet-uri. În Firefox, Chrome şi Opera trageţi următoarele linkuri în bara de semne de carte. În Internet Explorer adăugaţi la Favorite, în bara de semne de carte favorite. Astfel veţi putea regăsi o trimitere în doar câteva clickuri!

BibCat      BibOrt

Sub fiecare trimitere se vor găsi trei butoane de copiere. De ce trei? Ţinând mouse-ul deasupra lor (nu aici, ci atunci când căutaţi o trimitere) veţi afla ce le diferenţiază. Dar explicăm şi aici pe scurt: vedeţi de exemplu această trimitere. Primul buton va copia textul simplu, fără nici o formatare. Al doilea buton ia tot textul simplu dar îl "îmbracă" între ghilimele şi adaugă la final în paranteză trimiterea. Al treilea buton e pentru copierea rich text, adică cu conservarea formatărilor (aranjărilor) textului. Acest al treilea mod e bun când faceţi paste de exemplu în MS Word.

Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu folosirea bookmarklet-urilor, aveţi în continuare un scurt videotutorial, care vă prezintă modul de utilizare a lor în Chrome, Firefox, Opera şi Interne Explorer.

Am dorit să realizăm un instrument care să permită consultarea cu mare rapiditate (de aici şi introducerea combinaţiilor de taste) a Sfintei Scripturi. Este vorba în primul rând de "Noul Testament", lucrare apărută la Editura Sapientia a Institului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, şi de textul integral al Bibliei, versiune ortodoxă. Lucrăm aproape zilnic cu textul biblic, în principal folosind trimiteri, aşa că am conceput acest sit să ne ajute... şi sperăm să ajute pe mult mai mulţi.

Nu am pus accentul pe design, am evitat să avem imagini mari (sunt foarte puţine şi foarte mici), ca textul să fie în centru şi, pe cât posibil, totul să meargă rapid. În timp ce probabil cei mai mulţi folosesc - încă - Internet Explorer, acest sit merge cel mai bine în Chrome şi Firefox. Aceasta nu înseamană că nu poate fi folosit cu IE (dar pot apărea buguri). Internet Explorer 9 e o experienţă mai sigură şi mai plăcută, dar noi recomandăm cu tărie Chrome şi Firefox (în această ordine).

Aici vor fi linkuri către resurse legate de Biblie.

Situri


 
 
© 2011 Cateheza.ro & Editura Sapientia - pentru informaţii, sugestii, semnalarea unor probleme tehnice, scrieţi la biblia@cateheza.ro